Travanj - Pregled srca i cirkulacije

Od 15. do 30. 04.

Pon, sri, pet 16-19 sati i ut i čet 9 i 30 do 14 sati

Tijekom akcije 10% popusta na redovnu cijenu za navedenu uslugu.

Predbilježbe za preglede na tel: 091 23 42 222.

 

Predbilježba na tel 091 23 41 222

Kada odlučimo nabaviti mladu životinju; prirodno, ne razmišljamo da smo toliko slični da će I ona kao I svi mi jednom početi pokazivati znakove prolaska vremena, a opet ne razmišljami niti da smo toliko različiti da će te mjene za nju teći brže nego za nas.

Već kada udomite mladu životinju dobro bi bilo da svratite na prvi pregled do veterinara pri kojem se načini I orjentaciona procjena zdravlja krvožilnog sustava kojom možemo u nekim slučajevima posumnjati ili prepoznati neke nasljedne tegobe ili pak odbaciti sumnju ( čemu se uvijek I nadamo).

Kod starijih pasa I mačaka postoje neke osobitosti o kojima svakako treba voditi računa.

Treća dob za psa nastupa negdje oko osme godine života, za mačku nešto kasnije. Kako za nas ljude tako I za životinje to razdoblje života nosi svoje osobitost u svakom pogledu pa I zdravstvenom.
Pažnju usmjeravamo prema znakovima koji ukazuju na srčanu slabost.
Što ju ranije prepoznamo veći su izgledi da pravilnim postupanjem olakšamo I produžimo život bolesnika.

-Možda je jedan od prvih znakova srčanih tegoba smanjena izdržljivost I živahnost. Životinja se brže umara, traži češće odmor.Brže se zadiše, teže podnosi vručine.

-Često pri uzbuđenju ili naporu kašlje: dođete li kući nakon posla, uhvatite li vodilicu za šetnju, donesete li hranu, ili ga iznervira netko ili nešto bolesnik zapada u kašalj kao I kada potrči za društvom ili igračkom. Što je potreban manji uzrok to je vjerojatno stanje lošje.

-Kod bolesnika koji duže boluju može se pojaviti mršavost ali svakako moramo biti svjesni da pretjerana tjelesna težina predstavla predispoziciju za ove tegobe I znatno ih otežava.

-Nerijetko u uznapredovalim slučajevima bolesnik teško " dolazi do zraka ", leži potrbuške raširenih laktova, visoko odižući prsa od poda da bi mogao dublje disati. Glava obično bude ispružena prema naprijed. Više ga ne zatičete kao nekad da leži izvrnut na boku.

-Kada ustaje uobičajeno zakašlje.

-U poodmaklim slučajevima nakuplja se tekućina u prsnoj I ( ili ) trbušnoj šupljini , rijeđe mogu oticati noge, prsa I spolovilo.

-Tijekom napora ili šetnje može zateturati I pasti u prolaznu nesvjest Iz koje se budi lako I nastavlja kao da se ništa nije zbilo.

-Na poslijetku bolesnik više nije u stanju ni samostalno hodati.

U odmaklim slučajevima večinom nije teško prepoznati da životinja od nečega boluje ali u ranom stadiju bolesti kada je najčešće moguće znatnije usporiti razvoj tegoba bolest je obično moguće prepoznati tek pažljivim pregledom I pretragama ( EKG, UZ...).
Ako se postavi rana diagnoza uz odgovarajuću terapiju I primjeren način života bolesnik često ima pred sobom još neko vrijeme za proživjeti u dobroj kvaliteti ( nekoliko mjeseci do par godina ).
Kao I za nas preporuka bi bila: umjerena ishrana, primjerena fizička aktivnost I povremena veterinarska kontrola ( jednom godišnje za starije životinje ).

Prva pomoć

Preuzmite Prvu pomoć za vašeg kućnog ljubimca        FirstAidKit